Mens, sex och tabun

Zimbabwe / genus, mens, sex, tabu, undervisning / Permalink / 4

I morse låg en hög med skolböcker för sjätteklassare på kontoret. Jag bläddrade i dem och fastnade särskilt för ett kapitel om sexuell och reproduktiv hälsa. ”Det här blir intressant”, tänkte jag med menstabut i åtanke. Alltså, mens finns inte här. Två av mina klasskompisar här i Zimbabwe blev tillsagda första veckan på sin praktikplats av en äldre kvinna att bindor och tamponger får de smussla undan utan att någon ser, någon papperskorg finns inte på toaletten. Samma sak är det på min praktikplats. Kvinnor är i majoritet här: sju kvinnor och tre män. Men det finns ingen papperskorg på toaletten där vi kan slänga bindor och tamponger utan en får linda in dem i papper, lägga i en plastpåse och ta med hem – där det inte heller finns någon papperskorg på toaletten. Så jag har skaffat en på mitt rum.

Tillbaks till boken och sexkapitlet där mens faktiskt beskrivs bra. Fast det står också att när en flicka får mens är det ett tecken på att hon håller på att utvecklas till en kvinna som en dag kommer att bli gravid och få barn. Hon kanske kan bli gravid och få barn om hon vill, men det är ju ingen självklarhet! Och så har författarna helt glömt att beskriva klitoris. Kvinnans könsorgan består enbart av äggstockar, äggledare, livmoder och vagina. Det står också att när tjejer kommer i puberteten ändras de både fysiskt och psykiskt – till skillnad från pojkar som enbart förändras fysiskt. Det vore väl märkligt om pojkar inte förändrades psykiskt också, eller? Och så heteronormativa beskrivningar sedan! Det står att när en pojke kommer i puberteten börjar han bli mer intresserad av flickor och att när en flicka kommer i puberteten börjar hon bli mer intresserad av pojkar. Tänk om en är intresserad av en person med samma kön som en själv?! Eller just det ja, homosexualitet är ju förbjudet i Zimbabwe. Just det ja.

Det gör mig upprörd det här. Fast jag vet ju i och för sig inte hur resten av sjätteklassarnas sexualundervisning är. Och inte kommer jag ihåg hur min egen var eller hur den är för sjätteklassarna i Sverige idag. Fast om en tänker på SVT:s omtalade tecknade musikvideo Snoppen och Snippan från ett av deras barnprogram så känns det ju inte så lovande. Varför teckna snoppen med råstånd och fittan som en liten skåra? Varför mustasch och ögonfransar? Varför ingen snopp som dansar med annan snopp eller fitta som dansar med annan fitta? Varför avsluta låten med "snippan är häftig, baby I love you"? Vi snackar fucking SVT med en himla massa resurser och stor spridning! Jag blir så arg.

Bild på snoppen ur sjätteklassarens bok.
 
Bild på snippan ur sjätteklassarens bok. Ingen klitoris här inte!
Till top